onsdag 14 december 2016

Nu räcker det!

De flesta har hört om att regeringen röstat ner förslaget om att göra Vasa Centralsjukhus till en omfattande jour.

Att höra det och se det på sociala medier gör mig besviken, lessen och arg. Vad har vi finlandsvenskar gjort som ger finnarna (och regeringen) makten att trycka ner oss så fruktansvärt som att ta bort rätten att få prata vårt eget modersmål i vårt fosterland?
Var inte finlandsvenskarna bra nog när de dog i strid för att få Finland självständigt? Tror ni att de kämpade bara för att finskspråkiga ska få prata hur de vill medans vi svenskspråkiga alltid hamnar att byta språk?

Okej, går jag in i en butik kan jag klara mig fast jag får finsk betjäning. MEN det gör jag inte om jag blir sjuk och måste in på sjukhus och bara får finsk hjälp. Vem f*n kom på den idén ens?!

"Äsch, vi tar bort finslandsvenskarnas rätt att få prata sitt egna språk, de är ju ändå så få" Vi kanske inte är så många, men det finns något som kallas lagar och rätter. Och fast vi är en minoritet blir vi också sjuka och vill ha hjälp, PÅ SVENSKA.

Jag är bara en ung studerande från Österbotten, så det finns inte mycket jag kan göra. Men jag har fortarande mitt modersmål, svenskan, och nu använder jag det för att säga vad jag tycker. Och den rätten, kära vänner, kan ingen ta ifrån mig.

Tack för mig.

2 kommentarer:

Linda Indola sa...

F*n vad bra skrivet! Jag håller med helt åt hållet som in the hell. Jag orkar inte när de som har makten ska trycka ner finlandssvenska folket i Finland. Jag höll på nästan att ta och pick pack å flytt ti Sverige men kanske det gör inte saken bättre. Men jag håller med helt åt hållet med dig i denna texten!

Ami sa...

Tack så mycket för din kommentar! Och jag tror inte du är enda som hade tanken på Sverige idag tyvärr. Men det är viktigt att vi håller ihop och sätter ner foten för det är inte vi finlandsvenskar som är problemet!